Zorgbestuurders zijn het eens over de toekomst

22-03-2013

 Nederlandse bestuurders van zorgaanbieders en -verzekeraars delen een langetermijn visie op de toekomst van de zorg, ondanks conflicterende belangen op de korte termijn. Dat blijkt uit onderzoek van McKinsey & Company en het World Economic Forum.

In het geweld van botsende belangen zorgaanbieders, verzekeraars en overheid zou je niet direct zeggen dat er over de verre toekomst veel consensus bestaat. Toch is die er wel. De Nederlandse zorg moet in 2040 hoogwaardig en duurzaam zijn. Dat vinden vijftig zorgbestuurders op sleutelposities waarmee McKinsey heeft heeft gesproken. Om daar te komen, moet er nog wel het nodige gebeuren. Het bekostigingssysteem moet gezondheidswinst belonen in plaats van het aantal behandelingen. Medische en financiƫle presaties moeten transparant zijn voor de buitenwereld. Door de betere informatie zullen zorgconsumenten beter kunnen kiezen en zelfredzamer worden.

Zorglandschap anders inrichten
Het zorglandschap moet opnieuw worden ingericht. Alleen ziekenhuizen met een dure infracstructuur en gespecialiseerde kennis doen nog de complexe zorg . Voorspelbare zorg kan naar focusklinieken. De zorg met dichterbij de burger worden georganiseerd door nauwe samenwerking in de eerste lijn tussen huisartsen, praktijkondersteunders, wijkverpleegkundigen,fysiotherapeuten en diƫtisten. Verder probeert de overheid consumenten aan te zetten tot een gezondere leefstijl en doen werkgevers mee aan preventieprogramma's om de vitaliteit van hun medewerkers te vergroten.

McKinsey: draagvlak
De gedeelde visie op de toekomst geeft volgens McKinsey aanleiding tot optimisme, mits zorgbestuurders erin slagen om die visie te betrekken in het zorgdebat, stelt Marc van Rooijen, partner vanb McKinsey. 'Met een gedeelde visie wordt het makkeijker om draagvlak te kweken voor lastige hervormingen.'

Bron: Overgenomen van www.zorgvisie.nl

 
 

Wellicht ook voor u interessant:

 
259