Vierstroom adviseert familie om actief mee te helpen

20-08-2013

Maandag 19 augustus heeft Vierstroom een rapport met de resultaten van een onderzoek gepubliceerd. Het onderzoek richtte zich op actieve participatie van familie en kennissen van cliënten binnen drie woonlocaties van Vierstroom.

In het najaar van 2012 is binnen drie woonlocaties van Vierstroom; Wilgenhoven in Stolwijk, De Westerweeren in Bergambacht en Magnolia in Zoetermeer een onderzoek gestart gericht op actieve participatie van het netwerk van cliënten binnen de woonlocatie.

Gewoonte
Kern van het experiment was de vraag of familie en/of kennissen bereid zijn tenminste 4 uur per maand actief een bijdrage te leveren aan het welzijn van hun naaste en de andere bewoners binnen de drie locaties. Familie of vrienden van nieuwe bewoners werden tijdens het experiment vroegtijdig geïnformeerd dat ‘het op de locatie waarvoor de cliënt wordt aangemeld de gewoonte is dat het netwerk minimaal 4 uur in de maand aanwezig is en bijdraagt aan de huiselijkheid’. Deze vraag blijkt zowel door netwerken van nieuwe bewoners als die van bestaande bewoners op de drie locaties in meer dan 80% van de gevallen helemaal niet vreemd gevonden te worden. Bij zo'n 15% van de gevallen ging het netwerk pas akkoord na enige discussie en slechts een enkeling weigerde categorisch of liet niets van zich horen.

Welzijn
Het experiment heeft ook uitgewezen dat het welzijn en welbevinden van bewoners substantieel toeneemt als familie of kennissen regelmatig actief meehelpen in het verpleeghuis.

Succesvol
De succesvolle resultaten zijn aanleiding om de nieuwe werkwijze binnen alle woonlocaties van Vierstroom (gefaseerd) te gaan introduceren. Juridisch kan niemand verplicht worden tot meehelpen, maar met het introduceren van de nieuwe werkwijze beschouwd Vierstroom netwerkparticipatie als een morele verplichting.

Het experiment is gevolgd door een commissie van extern deskundigen waaronder Professor Westendorp, Hoogleraar aan het LUMC. Het eindrapport is onlangs aangeboden aan Staatssecretaris van Rijn van VWS. Van Rijn bracht enkele weken geleden een werkbezoek aan Wilgenhoven in Stolwijk. Andrea Jaszmann, directeur Wonen met Zorg van Vierstroom, bood hem toen het eindrapport aan.

Bron: Overgenomen van www.vierstroom.nl

 
 

Wellicht ook voor u interessant:

 
259