Studenten onderzoeken technologische producten voor bewoners Vondelstede

27-06-2013

Het afgelopen halfjaar gingen drie studenten van de minor Zorgtechnologie van de Hogeschool van Amsterdam op zoek naar technologische producten die de PG bewoners in Vondelstede kunnen activeren. Aanleiding van dit onderzoek zijn de veranderingen in de zorg. Het zorgpersoneel moet steeds meer taken uitvoeren, waardoor er minder tijd is om persoonlijk contact te hebben met de bewoners. Technische producten die ondersteuning kunnen bieden zijn dus van harte welkom.

In het onderzoek is er gekeken naar de PG bewoners, de wensen en verwachtingen van de medewerkers en naar relevante literatuur. Als uitkomst kwamen er diverse mogelijkheden naar voren. Zo zijn er producten die zich richten op de reminiscentie en er zijn sociale robots; deze zorgen voor interactie met bewoners met dementie. Er worden aan het product wel eisen gesteld door de medewerkers. Zo moet het product vrijblijvend zijn, moet het in de middag vooral voor activatie zorgen, moet het simpel in gebruik zijn en de bewoners moeten er blij van worden. Een oplossing hoeft niet altijd ingewikkeld te zijn. Muziek van vroeger draaien is bijvoorbeeld een simpele invulling.

Uit het onderzoek komen een aantal aanbevelingen voor Vondelstede. Het meest geschikte reminiscentie product werkt via een I-Pad met foto's van vroeger van de bewoner. Daarnaast is de sociale zeehond robot het meest geschikt om mee te knuffelen. Met deze robots zijn diverse interventies uit te voeren om bewoners te activeren en te kalmeren.

Bron: Overgenomen van www.amsta.nl

 
 

Wellicht ook voor u interessant:

 
259