Robot Hobbit zorgt voor senioren

26-03-2013

Zes Europese universiteiten ontwikkelen samen een sociale robot die senioren helpt om langer thuis te wonen. Het onderzoeksproject, Hobbit gedoopt, is een initiatief vanuit de Europese Unie.

In een recent EG-rapport (2012 Vergrijzingsverslag), staat dat het aandeel ouderen in de samenleving stijgt van 17% naar 30% in 2060. Dit betekend een zwaardere belasting voor de gezondheidszorg en de economie. Veel van die ouderen hebben hulp nodig bij dagelijkse activiteiten en zullen steeds meer tijd doorbrengen in verpleeghuizen. Het is onduidelijk wie dat gaat betalen en hoe.

 
Robot helpt oudere langer thuis te wonen
De robotica-industrie hoopt dat technologie een oplossing biedt. Sociale servicerobots kunnen hierbij letterlijk en figuurlijk een helpende hand bieden. De acceptatie, bruikbaarheid en betaalbaarheid moeten wel worden verbeterd voor een succesvolle introductie in de huizen van oudere mensen. 

Hobbit
Wereldspelers die zich nu bezighouden met zorgrobots richten zich op robots die goed zijn in het uitvoeren van één enkele taak, of robots met menselijke trekjes. Voor ouderen moeten het robots worden waar je zelf niet zoveel aan kunt veranderen.

Hobbit introduceert het idee van wederzijdse zorg. Het projectteam wil de mogelijkheid creëren dat de mens kan zorgen voor de robot als een huisgenoot. Hierdoor zouden echte gevoelens en genegenheden worden gecreëerd, wat de acceptatie ten goede komt en mensen hopelijk sneller hulp laat aanvaarden van een robot.

Met deze robot wil het Hobbitproject volgens coördinator Markus Vincze "een robotische oplossing bieden die de gezondheid en kwaliteit van leven voor senioren zal bevorderen en ze in staat stelt langer onafhankelijk thuis te blijven wonen." 

Bron: Overgenomen van www.engineersonline.nl Bekijk de YouTube.

 
 

Wellicht ook voor u interessant:

 
259