Ouderen willen nog snel verpleeghuis in voor bezuinigingen

06-05-2013

De cijfers liegen er niet om. In drie jaar tijd, van 2009 tot en met 2012, zijn veel meer mensen in aanmerking gekomen voor de zwaardere vormen van langdurige zorg. Het aantal aanvragen bedoeld voor de wat zwaardere chronische patiƫnten (zorgzwaartepakketten 3 en 4) steeg met 50 procent naar 118.000.

Ondertussen namen de lichtere gevallen juist af. Zijn we in in Nederland ineens veel zieker geworden? Of is er iets anders aan de hand?

De trend valt samen met de kabinetsbezuinigingen op de langdurige zorg. De lichtere gevallen, zieken met zzp 1 en 2, komen sinds dit jaar niet meer in aanmerking voor een verblijf in een zorginstelling. De zwaardere groep nog wel. En dat nou juist het aantal mensen in die groep is gestegen, is geen toeval, menen hoogleraren gezondheidseconomie Wim Groot en Marcel Canoy.

"Ouderen overdrijven hun beperkingen waarschijnlijk om tot de zwaardere groep te gaan behoren", geeft Groot, hoogleraar aan de universiteit van Maastricht, als verklaring: ,,Ze zijn bang voor de bezuinigingen, bang om niet meer in een verpleeghuis te komen als ze straks ook nog beginnen te dementeren. Ze proberen nu nog gauw een instelling in te komen. Uit voorzorg."

Hulp van artsen
Ze worden daarbij geholpen door artsen, stelt hij. "Want het overgrote deel van de indicaties wordt door zorgverleners aangevraagd. Die indicaties controleert het Centrum Indicatiestelling Zorg (CIZ) niet."

Behandelaren hebben een zekere sympathie voor de angstgevoelens van ouderen, zegt hij. Want als het straks eenmaal echt zover is en iemand wordt zieker, dan kun je als huisarts die oudere ook niet meer onderbrengen in een instelling. En dan zit die arts er ook maar mee." Dus vragen ze te hoge indicaties aan onder het mom van goede zorg en 'ik sta aan de kant van de patiƫnt', stelt Groot.

Bron: Overgenomen van De Gelderlander

 
 

Wellicht ook voor u interessant:

 
259