Kunstenaars en 55-plussers helpen kwestbare ouderen

23-05-2013

Vitale senioren gaan samen met kunstenaars activiteiten voor kwestbare ouderen opzetten. Onder de naam 'De Tafel van Vier' willen zeven zorginstellingen meer creativiteit in de ouderenzorg brengen. Zo zullen er onder andere documentaires en boekjes gemaakt worden bij verschillende projecten.

Ook wordt de senioren interview- en speltechnieken aangeleerd, waarmee contact kunnen maken met hun kwestbare leeftijdsgenoten. De ontmoeting tussen deze twee groepen staat voorop.

In de ouderenzorg ontstaat een steeds groter tekort aan vrijwilligers. Het aantal activiteiten neemt daardoor af, terwijl deze juist zo belangrijk zijn voor de kwaliteit van leven in zorginstellingen. Veel vitale senioren, die net de arbeidsmarkt hebben verlaten, willen graag iets doen. Dan is het wel van belang dat zij hun eigen creativiteit kunnen ontwikkelen, zegt De Tafel van Vier.

De meewerkende kunstenaars en theatermakers komen uit kunstenaarsplatform Zona's Kiosk. De afgelopen jaren hebben zij gewerkt in meer dan 40 zorginstelling in heel Nederland. Vera Broos, projectleider van Zona's Kiosk en initiatiefnemer van De Tafel Van Vier: 'Onze werkwijzen in de ouderenzorg willen we nu gaan delen met vitale senioren die de ouderenzorg willen verkennen of als vrijwilliger nieuwe inspiratie willen opdoen. Zij kunnen hun ervaringen en ideeën ook weer door gaan geven aan nieuwe deelnemers.'

Geïnteresseerde 55-plussers kunnen zich opgeven via zonaskiosk.nl. Op 28 mei is de eerste kennismakingsdag in het Dr. Sarphatihuis.
Ook het Mozaïekhofje, het St. Jacob Wittenberg, De Flesseman, De Keijzer en het Czaar Peterpunt doen mee aan de actie.

Bron: Over genomen van www.parool.nl

 
 

Wellicht ook voor u interessant:

 
259