Honden helpen demente ouderen

19-08-2013

Honden helpen demente ouderen

Hilversum, augustus 2013. The University of Maryland in de Verenigde Staten heeft recent een onderzoek gedaan naar de invloed die honden hebben op mensen die aan dementie lijden. Uit dit onderzoek kwam naar voren dat dementerende ouderen hun fysieke en mentale gezondheid verbeteren als zij regelmatig met hun hond activiteiten ondernemen. 

De onderzochte ouderen leven in een zorginstelling en waren twee keer per week, gedurende 60 tot 90 minuten met een hond in de weer, zoals wandelen, borstelen, eten geven en spelen. Dit project duurde drie maanden. Het bleek dat de ouderen die dit programma volgden, in vergelijking met mensen die dit niet deden, een betere fysieke gezondheid hadden, minder depressief waren en meer deden aan lichaamsbeweging. Ook hun grove en fijne motoriek waren verbeterd. Als gevolg hiervan is het voor ouderen mogelijk langer zelfstandig te blijven waardoor opname in een verpleeghuis uitgesteld kan worden.

De ouderen ervoeren de honden als stimulerend en vonden de activiteiten gezellig. Het onderzoek stond onder leiding van Dr. Erika Friedmann, professor aan de University van Maryland.

Bron: Overgenomen van www.perssupport.nl

 
 

Wellicht ook voor u interessant:

 
259