Eerdere diagnose Alzheimer door PET-scans

09-05-2013

Geavanceerde hersenscans (PET-scans) kunnen het Alzheimer eiwit amyloid-beta zichtbaar maken bij levende patiënten. Hierdoor kan de diagnose Alzheimer beter en ook veel eerder worden gesteld. Het vroeg opsporen van patiënten lijkt steeds belangrijker te worden. Mogelijk moet de nieuwe generatie medicijnen namelijk zo vroeg mogelijk worden toegediend. Voordat de hersenen ernstig zijn beschadigd door de ziekteprocessen die Alzheimer veroorzaken. Hoe PET-scans kunnen bijdragen aan een betere diagnostiek van Alzheimer werd onderzocht door dr. Rik Ossenkoppele. Hij promoveerde op 8 mei op dit onderwerp en ontving eerder een beurs van Alzheimer Nederland voor zijn belangrijke onderzoek.


Rik Ossenkoppele: "Iedereen draagt het 'Alzheimereiwit' amyloid-beta bij zich, maar bij patiënten met de ziekte van Alzheimer wordt het overmatig aangemaakt of onvoldoende afgebroken. Dit heeft giftige effecten op de hersenen en leidt uiteindelijke tot de ziekte van Alzheimer. Sinds 2004 kan het Alzheimer-eiwit met behulp van positron emissie tomografie (PET) tijdens het leven zichtbaar gemaakt geworden. (bekijk voor meer informatie de eerdere bijdrage van Rik Ossenkoppele aan deze rubriek).

Resultaten van het onderzoek 
Ik heb aangetoond dan het eiwit amyloid-beta al jaren voordat een patiënt de diagnose ziekte van Alzheimer krijgt, aanwezig is. Dit maakt het mogelijk dat de diagnose al in een vroeger stadium wordt gesteld. Wanneer geneesmiddelen in de toekomst beschikbaar zouden komen kan de patiënt eerder worden behandeld, waardoor de ziekte mogelijk minder schade aanricht. Daarnaast kunnen PET-scans gebruikt worden voor het onderscheiden van verschillende vormen van dementie waardoor de diagnose nauwkeuriger wordt. Bij artsen neemt het vertrouwen in de diagnose toe door het gebruik van PET-scans."

Bijdrage van Alzheimer Nederland
Alzheimer Nederland ondersteunde het onderzoek van dr. Rik Ossenkoppele met een persoonlijke onderzoeksbeurs van 12.500 euro.

Bron: Overgenomen van Alzheimer Nederland

 
 

Wellicht ook voor u interessant:

 
259