DrieGasthuizenGroep: Opening belevingsgerichte bewegingstuin Heijendaal door burgemeester Krikke

15-03-2013

Op 21 maart 2013 opent verpleeghuis Heijendaal in Arnhem haar belevingsgerichte bewegingstuin. Doel is om bewoners van Heijendaal te laten genieten van de tuin, door het activeren van de zintuigen (horen, zien, voelen, ruiken) en door in beweging te komen. Tevens biedt de tuin de mogelijkheid om cliënten te laten revalideren. Om 11.00 uur zal burgemeester Pauline Krikke de officiële openingshandeling verrichten.

Bewoners Heijendaal
In verpleeghuis Heijendaal wonen mensen met een verpleeghuisindicatie voor chronische lichamelijke zorg of revalidatie-activering. Daarnaast wordt zorg verleend aan cliënten met psychogeriatrische problematiek. Activering van zintuigen en beweging verbetert de gezondheid en het mentale welbevinden van deze mensen.

Beleving en beweging
De tuin geeft bezoekers, door de aanwezigheid van bepaalde planten, een volière met zangvogels, een konijnenuitloop, een waterfontein, diverse fruitbomen, oude hoogstambomen en een moestuinhoek een bepaalde ervaring. Dit kan leiden bij de bezoekers tot het naar boven komen van een herinnering wat kan leiden tot een gesprek: zie je…, hoor je… , voel je ook? Natuurlijk is alleen maar ervaren ook mogelijk. Bezoekers worden uitgenodigd te bewegen, door de aanwezigheid van bewegingstoestellen in de tuin, een wandelpad, een kletterende fontein achter in de tuin en aangrenzend een weide met diverse dieren. De dieren in tuin en weide zijn afkomstig van stadsboerderij Presikhaaf.

Aandacht voor veiligheid
Bij de inrichting en bouw van de tuin is veel aandacht besteed aan de veiligheid van de bewoners zodat zij zelfstandig door de tuin kunnen wandelen, of samen met het bezoek van de tuin kunnen genieten. Zo zijn de toestellen specifiek voor senioren vorm gegeven en is een schutting om de tuin geplaatst.

Bron: Overgenomen van www.driegasthuizengroep.nl

 
 

Wellicht ook voor u interessant:

 
259