Congres Lokale Kracht in teken van bewonersinitiatieven

05-04-2013

Burgers nemen steeds vaker zelf het initiatief om wonen, welzijn en zorg te organiseren op lokaal niveau. Het congres Lokale Kracht van Aedes-Actiz Kenniscentrum Wonen-Zorg (KCWZ) op 3 april besteedde uitgebreid aandacht aan dergelijke initiatieven..

Seniorenplatform
Tijdens het symposium, waar 570 geïnteresseerden op af kwamen, werd het seniorenplatform Dat doen we zelf gelanceerd. Een platform waar senioren kennis kunnen delen over burgerinitiatieven gericht op ouderen en zorg. Het platform is opgericht door de initiatiefnemers van zorgcoöperaties in Hoogeloon en StadsdorpZuid. Ze worden ondersteund door Movisie, KCWZ en ActiveAge. De initiatiefnemers gaan aan de slag met het opzetten van een website en een telefonische helpdesk.

Eigenaarschap
Woningcorporaties vinden het belangrijk om huurders te ondersteunen bij lokale initiatieven. Dat vertelde ook Rene Scherpenisse, directeur-bestuurder van Tiwos in Tilburg. Tiwos wil wonen meer van de mensen maken en werkt daarom veel samen met lokale partijen. Een voorbeeld is een advertentie die Tiwos enige tijd geleden plaatste voor een leeg pand met daarbij de tekst: wie wil dit pand met ons mee-ontwikkelen. Daar kwamen ruim 80 reacties op. Eigenaarschap is een belangrijke voorwaarde voor betrokken huurders, benadrukt Scherpenisse. ‘En als ze zich ergens bij betrokken voelen wonen mensen veel prettiger.’

Thuishuis
Tijdens het congres werden ruim 30 workshops gegeven over burgerinitiatieven en samenwerkingsverbanden. Een daarvan ging over het Thuishuis, een woonvorm voor (alleenstaande) ouderen die niet alleen willen zijn of dreigen te vereenzamen. In het Thuishuis hebben bewoners een eigen woonruimte met woonkamer, slaapkamer en badkamer. Ze delen daarnaast een gezamenlijke keuken en woonkamer. Vrijwilligers beheren het huis en ondernemen activiteiten met de bewoners die dat willen. Er bestaat al een thuishuis in Deurne. Woningcorporatie Talis is bezig met een Thuishuis in Nijmegen.

Bron: Overgenomen van www.aedes.nl

 
 

Wellicht ook voor u interessant:

 
259