ANBO jubileert: 112,5 jaar ervaren en eigentijds

26-03-2013

ANBO, dé belangenorganisatie voor senioren, bestaat deze week 112,5 jaar en dat wordt gevierd. Na een groots versterkingstraject luidt het jubileum een nieuwe fase in. Zo wordt de komende week de nieuwe Raad van Toezicht geïnstalleerd en wordt half juni de nieuwe Ledenraad geïnstalleerd, waardoor ANBO overstapt naar een directe democratie met meer inspraak voor leden.

Oud & nieuw
“We laten zien dat oud en nieuw heel goed samen gaat. We zijn de oudste seniorenorganisatie van Nederland en we stonden aan de wieg van de invoering van de AOW. Nu zijn we een moderne vereniging met een scherp oog en oor voor de belangen van huidige én toekomstige senioren”, aldus ANBO-directeur Liane den Haan. “De geschiedenis van de ouderenbeweging draaide in eerste instantie om de oprichting van het staatspensioen als eerste poging om armoede te bestrijden. Nu is de discussie over AOW en pensioen nog altijd niet voorbij, en is de inzet van ouderenorganisaties nog altijd hard nodig om het inkomen na pensionering, de kwaliteit van zorg en de algehele participatie van senioren in de maatschappij op peil te houden.”

Bond voor Staatspensionneering
In 1899 begonnen de voorbereidingen voor de Bond voor Staatspensionneering, de huidige ANBO, die nu ruim 180.000 leden telt. Ruim 112 jaar geleden stond de oudedagsvoorziening ook al ter discussie, maar toen omdat er niets geregeld was voor oudere werknemers. Armoede was daardoor een haast onvermijdelijk lot. De bond wilde een staatspensioen voor iedereen, zodat werknemers, nadat ze echt te oud waren om te werken, toch een (klein) inkomen hadden. Met de noodwet-Drees in 1947 en de instelling van de AOW in 1957 was dat doel eindelijk bereikt.

Brede belangenbehartiging
De belangenbehartiging is tegenwoordig veel breder, maar AOW en pensioen blijven belangrijke thema's. Zo heeft ANBO de afgelopen jaren hard gewerkt aan het pensioenakkoord, dat mensen in staat moest stellen langer en gezonder door te werken, met een goed en waardevast pensioen aan het einde van hun loopbaan.

Bron: Lees het hele bericht op www.anbo.nl

 
 

Wellicht ook voor u interessant:

 
259