‘Virtuele mantelzorger houdt ouderen zelfstandig’

21-03-2013

Ouderen kunnen langer zelfstandig wonen met een virtuele mantelzorger, stelt Johan van Baardwijk, marktdirecteur Healthcare bij Cofely. Bovendien wordt de zelfredzaamheid van ouderen gestimuleerd.

De virtuele mantelzorger wordt momenteel door Cofely Healthcare ontwikkeld en onderzocht in samenwerking met TNO. Vooralsnog wordt de virtuele avatar weergegeven op een beeldscherm. Van Baardwijk: ‘In de toekomst wordt dit waarschijnlijk een 3d-projectie.’ De virtuele mantelzorger wordt in ieder geval multi-platform (flatscreen, iPad en mobile device).

Het omgekeerde stoplicht
Eenmaal wakker, worden de ouderen direct geconfronteerd met de stem van de virtuele mantelzorger. ‘Heeft u goed geslapen?’ Bij een positief antwoord, vraagt de avatar of de gordijnen open mogen en hoe het ontbijt er deze morgen uit mag komen te zien. Eventueel wordt ook muziek aangezet die bij de smaak van de oudere en zijn stemming op dat moment past. Wanneer de oudere minder goed geslapen heeft, informeert de mantelzorger hoe dat komt: 'Pijn wellicht of gewoon slecht geslapen?'. Is er echt iets aan de hand, dan wordt direct de verpleegkundige of verzorgende gealarmeerd. De alarmering werkt op basis van een stoplichtmodel, legt Van Baardwijk uit. `De vragen informeren naar de toestand van de cliënt. Wanneer een antwoord afwijkt van de standaard, gaat het stoplicht op oranje en de mantelzorger stelt een vervolgvraag. Wanneer meerdere vragen negatief beantwoord worden, gaat het stoplicht op rood en wordt een verpleegkundige gewaarschuwd.’ Verpleegkundigen hebben binnen het systeem de keuze om voorkeuren aan te geven. Wanneer een van de cliënten een tekort heeft aan vitamine C, kan de virtuele mantelzorger vragen of de oudere een glas jus d’orange bij het ontbijt wenst.

Techniek
Om de virtuele mantelzorger te laten werken, wordt de kamer van een cliënt uitgerust met domotica. Van Baardwijk: ‘Het systeem is open source, dus in principe kan alle techniek aangesloten worden. Denk aan stemsensoren, valdetectiecamera’s of bloeddrukmeters. Alle informatie die daaruit voortvloeit kan bijgehouden worden op een dashboard. Uiteindelijk gaat het er vooral om waar mensen zelf behoefte aan hebben. Het belangrijkste is dat de zelfredzaamheid wordt vergroot en dat verpleegkundigen en verzorgenden zich bezig kunnen houden met taken die niet door techniek vervangen kunnen worden.’

Samenwerking met TNO
‘De avatar opereert zelfstandig, dus we moeten zorgen dat het goed werkt’, zegt Van Baardwijk. ‘We onderzoeken hoe ouderen, verpleegkundigen, verzorgenden en familie van de ouderen aankijken tegen de avatar. Daarbij wordt de vraagstelling verder ontwikkeld. Naar verwachting duurt het vijf tot zeven jaar voor de virtuele mantelzorger klaar is om echt ingezet te worden in de zorg.’

Bron: Overgenomen van www.zorgvisie.nl

 
 

Wellicht ook voor u interessant:

 
259